Въздушни кадри на старинен град Баргала / Археологически разкопки в Северна Македония

Баргала Северна Македония

Един некомерсиален, старинен град, който можете да посетите 24 часа в денонощието – Баргала.

Представяме Ви кадри от дрон на древен град в Македония, разположен близо до Горни Козяк по поречието на река Козячка, на 12 километра североизточно от Щип.
Древният град Баргала се намира на 12 километра североизточно от Щип, близо до Горни Козяк, край река Козячка в подножието на планината Плачковица. Обектът, до който се стига по асфалтов път, може да бъде посетен и вечер, тъй като е напълно осветен. Името Баргала има тракийски произход, а етимологичният му произход е свързан с река Брегалница. Проучванията в това находище започват през 1966 г. под ръководството на Блага Алексова. През седемдесетте години на 20 век югославско-американски екип работи на мястото и тогава е открита епископската базилика. По-късно бяха извършени допълнителни разкопки на Баргала под ръководството на Института за защита на паметниците на културата и Националния музей от Щип. Досега е проучена само една десета от цялото находище, тъй като обхваща площ от около пет хектара.

И Македония, и България се характеризират с плодородна почва за големи археологически обекти. Тази Баргала е една от тях. Който поне малко се интересува от миналото е приятно да види артефактите на място…

Баргала е:

  • Свидетелство за раннохристиянската култура и история в Македония.
  • Привлекателна дестинация за любителите на историята и археологията.
  • Място, където можете да се докоснете до величието на отминали

Кадри от дрон

Още полезни ресурси: https://www.sharenacherga.com/bargala/

Share to friends
pavel
Дрон фото и видео - изживейте магията на височинната фотография